Dünyayı Gezmek İçin 6 İpucu
Mayıs 13, 2020Vize Almak
Mayıs 14, 2020
Biliyorum internette bununla ilgili çok fazla bilgi var. Ancak çoğu yarım yamalak sadece ziyaretçi
kazanmak amaçlı olduğu için ben kendi tecrübelerimi aktarmaya karar verdim. Bu kadar basit bir
ișlem için internette neden bu kadar bilgi kirliliği var anlayabilmiș de değilim.
Tayland'da 1 aydan fazla kalmak için 3 seçeneğiniz var.
1 Türkiye'den Vize Almak
İstanbul'da yașıyorsanız Tayland Fahri Konsolosluğu'na vize için bașvurabilirsiniz. Ancak çalıșmıyorsanız ya da maddi durumunuz iyi değilse bu yöntemi önermem. Üzerinde "red damgası" olan bir pasaportla Tayland'a girmeniz imkansız çünkü. Bunun yerine 2 ve 3. adımları izleyebilirsiniz. Ankara'ya yakın olanlar direk Tayland Büyükelçiliği'ne bașvurabilirler. Açıkçası onu da fazla önermiyorum. Büyükelçilikler gereğinden fazla titiz olabiliyor
2 Bașka Bir Ülkeye Giriș Çıkıș Yapmak
Kamboçya ve Malezya bunu yapabileceğiniz 2 ülke. Buralara uçak oldukça ucuz. Ayrıca Kamboçya için karadan da gir-çık yapabilirsiniz. Laos'ta bir seçenek
ancak vizeli. Eğer paranız varsa bu seçeneği öneririm, hem ekstra bir ülke görmüș olursunuz. Eskiden Tayland Hükümeti kara giriș/çıkıșa 10 gün vize veriyordu. Șimdi bu süre 30 gün, ancak yine de yoğunluk olan sınır kapılarında 15 gün vize verilebiliyor. Özellikle, Kamboçya sınırında yabancı turistler bu yöntemi uyguladığı için 15 gün vize veriyorlar, bu konuda dikkatli olun. Uçakla giriș yaptığınızdaysa 30 gün vize alabilirsiniz. Küçük bir ipucu; eğer Malezya'ya gitmeyi düșünüyorsanız Phuket veya Krabi'den yarı yarıya daha uygun uçak bileti alabilirsiniz.
Ayrıca bu yöntemi uygulayacaksanız yazının sonuna da göz atmanızı öneririm.
3 Tayland'da Vize Almak
Tayland'daki ișleriniz çok önemli değil ve yarım gününüzü harcayabilirseniz bu yöntem en mantıklısı. Sadece 1900 Baht'a 30 gün daha kalma izni alabilirsiniz. Türkiye'den çok daha az prosedür ve yaklașık aynı para olduğu için benim tercihim de bu yöntem oldu. Detayları așağıda okuyabilirsiniz.
Yanınıza Almanız Gerekenler:
1900 baht (nakit), Pasaportunuz, giriș kartınız, kalacak yer adresiniz, Thai hattınızın telefon numarası, fotoğraf (biometrik olmasına gerek yok, normal vesikalık da kabul
ediyorlar).
Bir de immigration office'te size verdikleri formu dolduruyorsunuz. Form gayet basit ve örnek var, ona bakarak rahatlıkla doldurabilirsiniz. Yalnız fotoğrafınızı yapıștıracağınız yapıștırıcı biraz kuvvetli, fazla koyarsanız formu mahvediyor, uyarayım.
Kalacak yer konusunda da adresi doğru yazdığınız zaman Booking rezervasyonuna bile bakmıyorlar. Ama siz yine de bir rezervasyon yapıp gidin derim. Thai hattı ise ișinizi kolaylaștırıyor, çünkü herhangi bir durumda size ulașmak istiyorlar. Thai hattınız yoksa bile fake bir numara uydurup yazabilirsiniz. Beni șu ana kadar arayan olmadı :)
Foto çekimi, fotokopi, banka ve bilumum mağaza Immigration Office'te var, çok büyük bir kompleks. Gitmeden fotokopici ya da fotoğrafçı aramanıza gerek yok. Foto 4 adet 100 baht, fotokopi adedi 2 baht. Pasaport ve giriș kartınızın fotokopisini formla birlikte teslim etmeniz gerekiyor.
Ulaşım:
Bloglarda birkaç yerde immigration office olduğu yazılmıș ancak Immigration Office Bangkok'ta sadece bir tane var ve 12:00-13:00 saatleri arasında kapalı. O yüzden sabah erken saatlerde gidebilirsiniz. Gitmek için Victory Monument'ten kalkan 166 numaralı otobüse biniyorsunuz ve son durakta iniyorsunuz. Ben BTS'e uzak olduğum için Grab ile gittim. Dönerken de yine aynı șekilde 166 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.
Bunun dışında Pattaya ve Chiang Mai'de Immigration Office'ler mevcut. Burası devasa bir kompleks ve içinde marketlerden, fotokopicilere kadar bütün ihtiyaç duyabileceğiniz şeyler var. Personel genelde ingilizce biliyor, anlaşmada sorun yaşamazsınız.
Aşağıda daha detaylı anlattığım gibi İlk gittiğinizde evrakları vermek için bir numara alıp bekliyorsunuz daha sonra görevli, isimlerinizi okuyup pasaportu teslim ediyor. Sabah erken giderseniz öğlene kadar işinizi halledebilirsiniz ama muhtemelen öğleden sonraya sarkabilir, biraz yoğun bir yer çünkü.
Numara için endișelenmeyin, evrakları gösterdiğinizde görevliler size veriyor. Bașında hangi harf varsa onunla bașlayan masaların önünde beklemeniz mantıklı olacaktır.
Hiç gerilmeyin, neden kalmak istediğinizi bile sormuyorlar, sadece kalacağınız adresi yazıyorlar. Parayı burda verip, pasaportun geri gelmesi için 30-45 dakika bekliyorsunuz. Pasaportunuzu gayet manuel bir șekilde seslenerek veriyorlar.
Fotokopisi çekilecek dökümanlar. Dediğim gibi fotokopiyi bina içinde çektirebiliyorsunuz, çeken kișiye pasaportunuzu ve giriș kartınızı verin, gerisini o halleder.
Bașvuru formunun bir örneği. İlk giriște masalarda doldurulmuș örnekler var, ingilizceniz yeterli olmasa dahi onlara bakarak doldurabilirsiniz.
Tayland paranız olduğu sürece herșeyin çok kolay olduğu bir ülke. Para birçok kapıyı açıyor. Ayrıca hemen hemen bütün fiyatlar pazarlığa tabi.
Eğer siz de bu güzel ülkede daha fazla kalmak isterseniz ülkeye girerken sadece 1 ay kalacak gibi vizesiz girișinizi alın, daha sonra yukarıda saydığım evrakları toplayıp
Immigration Office'e gidin.
Yalnızca 1900 baht ve birkaç saate bu ülkenin tadını bir ay daha çıkarın.
Söylememe gerek yok ama uçak biletinizi de buna göre almayı ya da değiștirmeyi unutmayın. Tayland'da overtime(izinsiz kalıș) yaptığınız her gün için 500 baht ceza
ödüyorsunuz. Ve overtime yaptığınız süre 90 günü geçerse 1 yıl boyunca Tayland'a giremiyorsunuz. Ancak 1 hafta falan gibi overtime'lar sadece ceza ödeyerek çözülüyor.
Tayland'da yașama konusuna gelince...
Onu ayrıca bir yazı konusu olarak alacağım ama en mantıklı çözüm vizeyi bu șekilde uzatıp vize sonunda da gir/çık yapmak. Eğer 50 yașın üstündeyseniz ya da bir Tay vatandașı ile evlenirseniz de seçenekler mevcut. Ancak detaylı bir konu. Bu arada karayolu ile giriște 15 gün vize alıyorsunuz, sigara almak için Kamboçya'ya giden Fransa vatandașlarıyla kendinizi karșılaștırmayın. Onlar G7 üyesi :)