Gökyüzü'nün Sınırı Yok!

Nasıl bu kadar çok yer gördün?Gezecek parayı nereden buluyorsun?
Bu kadar gezeceğine ev/araba alsan?

Yukarıdaki gibi soruları çok duyuyorum. Öncelikle yerler arasında çok ayrım yapmadım. O an nereye ucuz gidebiliyorsam oraya gitmeye çalıştım. Önceliğimi ise doğru planladım. Orada lüks bir tatil mi yapmak istediğimi, yemeklerini mi tatmak yoksa kültürünü mü görmek istediğimi muhasebe ettim. Londra'dayken çok istememe rağmen Premiere League maçı izleyemedim çünkü bilet parası tüm tatilimin bütçesi kadardı. Bir profesör, "biz bu üniversitede para kazanmayı değil harcamayı öğretiyoruz" demişti. Bu çok doğru ne için para harcayacağınızı planlamak önemli. Bazı insanlar hayatta daha farklı şeylere önem verir, bazıları da başka şeylere. Ben her zaman için bana verilen hayatı kendi değerlerimle en iyi şekilde yaşamaya önem veriyorum. Açıkçası bu kadar anı biriktirmek benim için evden daha önemli.
Tabi şurası bir gerçek, bir eviniz varsa en azından kira maliyetiyle gezi yapabilirsiniz.

ucak

Uçak Bileti

Seyahatin en önemli gideri tartışmasız uçak bileti. Skyscanner, Momondo gibi siteler oldukça yardımcı olsa da en ucuz bilet alabileceğiniz yol hava yollarının kampanyaları. Bu kampanyaları da takip etmek için mail listlere üye olabilir, ara ara bildiğiniz hava yolllarının internet sitelerine bakabilirsiniz. 2018 yılında Tayland'a giderken Bangkok 600 dolar, Chiang Mai 400 dolardı. Hem bir şehir daha gördüm, hem uçak biletinden kar ettim üstüne üstlük otobüsle yolculuk ederek otel parasından da kar ettim. Avrupa'nın ucuz hava yolu Ryan Air, Sofya'dan uçuşlar yapıyor. İstanbul'dan Sofya'ya gidebilir, oradan da yarı fiyatına Avrupa'ya uçabilirsiniz. Tabi ki aktarmalı uçuşlar her zaman daha ucuzdur. Üstelik bir ülkeyi fazladan görme şansınız olabilir. Bazı hava yolları uzun aktarmayı, stopover adıyla pazarlamaya başladı. Böyle kısa ziyaretleriniz olacaksa o şehri mutlaka rehberle gezmelisiniz.
otel

Otel / Hostel

Kalacağımız yerin konforu haddinden fazla önemlidir. Daha doğrusu buna karar vermek. Çift olarak gidiyorsanız hostel mantıksız, hatta arkadaşınızla gidiyorsanız da çoğu ülkede 2 yatak parasına bir odada kalabilirsiniz. Ancak işin sosyalleşme veya yalnız gitme olayını düşündüğünüzde hostel her zaman cazip bir seçenek. Tabi hostel ve ülkenin kalitesi de bunda önemli. Eğer kokudan rahatsız olurum, gürültüde uyuyamam derseniz ne kadar konforlu olursa olsun bir hostelde kalmanızı önermem. Çünkü AirBnb'de hemen hemen aynı fiyata sadece odasını kiralayan insanlar bulabilirsiniz. Sosyalleşmeye gelince o insanlar da size bunu sağlayabilir. Bir de tatilden ne istediğinizi kafanızda kararlaştırıp bütçenizi belirlemeniz de bana göre önemli. Düşük bir bütçeniz varsa şehir dışında bir otel/ev yerine, şehir merkezinde daha mütevazi bir yer tercih edebilirsiniz. Bunun dışında eğer Kenan İmirzalıoğlu değilseniz Couchsurfing'ten konaklama yapma şansınız yok.
tur

Paket Tur

Tur şirketleri uçak ve otel rezervasyonlarını çok önceden ve yüksek adetli olarak yaptıkları için genelde daha ucuz olmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında sadece uçak bileti veya ulaşım için bile tur kullanmak mantıklı olabilir. Tur esnasında illa tur programını uygulamak hatta aynı otelde kalmak zorunda bile değilsiniz. Sadece transfer zamanlarında size verilen saatte, verilen lokasyonda olmanız gerekir. Özellikle otobüs ile gidebileceğiniz lokasyonlarda tur ciddi bir fiyat avantajı sağlamaktadır. Bana göre tek dezavantajı otelinizi ayarlayamamak, çünkü turun anlaştığı oteller biraz saçma yerlerde olabiliyor. Bir de tabi yurt dışında ingilizce sıkıntısı olmasın diye tercih edenler olduğu için yaş ortalaması biraz yüksek kalabiliyor.
dış_ticaret

Dış Ticaret Kuramı

Bir malı ucuz olduğu yerde alıp, pahalı olduğu yerde satabilirsiniz. Seyahatlerinizden kazançlı dönebilirsiniz. Son zamanlarda alkol konusunda ciddi tedbirler var, cep telefonları vergilerden dolayı getirmek mantıksız hale geldi ama hala getirebileceğiniz şeyler var. Bu ürünlerin adetlerinin fazla olmaması, mümkünse el bagajınızda olması gerekiyor. Ancak risk her zaman var, o yüzden aldığını ürüne el konulabileceğini veya gümrük vergisi uygulanabileceğini göz önünde bulundurun. Bir başka durum ise yurt dışında ürün götürüp satmak. Özellikle gideceğiniz yerde tanıdığınız biri varsa bu ürünleri gittiğiniz yerde satmak mantıklı olabilir. Tabi bizim dezavantajımız kıyafetin ucuz olması ve adetli götürmek zorunda olmamız.
Çok sevdiğim bir laf var "Aptal dolaşır, Bilge seyahat eder." Siz de araştırmış ama Sofya'dan Avrupa'ya daha ucuz uçacağınızı, Karadağ'a gitmek için Arnavutluk'tan aktarma yaptığınızda bilet fiyatının yarı fiyatı olacağını, Hava yollarının kampanyalarından Skyscanner ve Momondo'ya göre daha ucuz bilet bulabileceğinizi bilmiyor olabilirsiniz.
Kalacak yer olarak da merkezde veya ulaşım olarak nispeten kolay bir yerde kalmayı tercih edebilirsiniz. Bunların hepsi seyahatinizin nasıl olmasını istediğiniz, nelerden vazgeçebileceğiniz ve neleri mutlaka yapmak istediğinize bağlıdır.


Ucuz gezmek için Her an, her yere gitmeye hazır olun. Eğer Schengen vizeniz varsa ucuz uçuşları değerlendirin. Unutmayın vizesiz ülkelere her zaman uçak bileti daha pahalıdır. Seyahatinizi yerelleştirin. Eğer tek başına yolculuğa çıkıyorsanız, planlarınızı esnetmeniz çok kolaydır. Ayrıca kolay sosyalleşebiliyorsanız şehir gezmeniz daha kolay ve ucuz olacaktır.
Düşük sezonda uçak bileti ucuzdur ama kış olduğu için hava soğuktur, kafe ve restoranlara uçak biletinden fazla para verebilirsiniz. Yüksek sezonda ise daha pahalı uçarsınız ama sokakların, parkların tadını çıkartabilirsiniz. Yakın mesafelere yürüyebilir, ulaşımdan tasarruf edebilirsiniz.

İki kişi gittiğinizde otel yerine evde kalmak daha ucuz bir seçenek olacaktır. Ayrıca 4 kişilik bir arkadaş grubuyla da gittiğinizde otel yerine evde daha rahat edersiniz. Öğrenci, Öğretmen indirimli kartları çoğu ülkede toplu taşıma ve müzelerde geçerlidir. Eğer böyle bir fırsatınız varsa kullanın. Kendi ülkemizden görebileceğimiz gibi, esnaf lokantaları her zaman restoranlardan ucuz olacaktır. Bütçenizi planlayın ama her zaman son dakika süprizleri vardır. Planladığınız bütçeyi %30 geçebileceğini her zaman aklınızda tutun.