Yasalar Türkiye’de Nasıl Uygulanır?
Mayıs 16, 2020

Yurtdıșına Çıkarken Yapılan 10 Büyük Hata

yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0009_11

Toplu Taşıma

Çoğu Avrupa ülkesinde metroda turnike yoktur ve otobüse binerken bilet sorulmaz. Düșük bütçeli bir tatilde - o șehirde yașamadığınızı da düșünerek cezayı göze alıp ücretsiz seyahat edebilirsiniz. Ancak yakalandığınızda cezası çok fazladır.
Metro veya trenlerde bazen kapıyı açmak için buton bulunur. Sizden önceki duraklarda inenlere dikkat ederseniz buton var mı, yok mu veya nasıl çalıștığı hakkında bilgi alabilirsiniz.
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0008_22

Türk Restoranı Aramak

Gittiğiniz ülkedeki Türk restoranı inanın sizin damak tadınızla uzaktan yakından alakalı değildir. Hem o kadar yol gidip oranın mutfağını denemeden gelmek ?
Her garsona yemekte domuz eti olup olmadığını sorabilirsiniz ya da deniz ürünleri tercih edebilirsiniz. Unutmayın kebabın güzeli ülkemizde.
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0007_33

Kalacak Yere Çok Bütçe Ayırmak

1 Hafta tatile gittiğiniz bir otelin lüks olup olmaması çok da önemli değildir. 1 aylık maașınızı bir haftalık otele yatırmak isterseniz siz bilirsiniz fakat ben o parayla gittiğim yerin çevresini de görmeyi tercih ederim. Aynı șey uyku için de geçerli, 1 haftalık tatilde günde 4-5 saat uyuyup tatilin son günü evde miskinlik yapmaya ayırmak da iyi bir fikir olabilir.
yurtdisina-cikarken-hata_0006_44

Yemek Bütçesi

Sadece restoran veya otelin sunduğu seçeneklere mahkum değilsiniz. Özellikle Avrupa'da birçok hipermarket içinde cafe hizmeti de barındırıyor. En kötüsünde bile dolaptan alınmıș yemek veya sandviçi ısıtabilecek mikrodalga var. Bir arkadașım bunu yaparak tasarrufuyla Macbook almıștı.
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0005_55

Sosyalleşme

Tabiki arkadașınızla gezip anı biriktirmek güzeldir ancak yeni insanlar tanımanın zararı olmaz. Barda, Cafede ya da yol sorarken birçok kișiyle tanıșabilirsiniz. Sadece bunu yaparken anlașmazlık durumunda, kavgaya karıșmamaya özen gösterin.
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0004_66

Alışveriş

Așırı șekilde vergi uygulanan elektronik ürün dıșındaki ürünleri almak ne derece doğru düșünebilirsiniz. Alıșverișten ettiğiniz karı fazla bagaj ücreti olarak ödeyebilirsiniz. Gitmeden önce neler ucuz araștırın. Alkol kullanıyorsanız duty free yerine hipermarketlerden alabilirsiniz. Bu çoğu zaman daha ucuz olacak ve giriș yaparken alkol sınırına takılmayacaktır. (Çok nadir durumlarda havalimanında bagaj açılabilmektedir, otobüste ise risk daha fazladır.)
2019 OCAK - GÜNCELLEME: Son zamanlarda bavulu açılan arkadaşım çok oldu, havalimanı çıkışlarında da x-ray var. Ben yine geçerken takılmadım ama dikkatli olun derim.
yurtdisina-cikarken-hata_0003_77

Telefon Hattı

Türk operatörler artık yurtdıșı için uygun fiyatlı tarifeler sunmaya bașladı ancak gideceğiniz ülkede 4 günden fazla kalacaksanız oranın hattını almanız daha ekonomik olur. Tabi Türkiye hattınıza sürekli birileri ulașması gerekmiyorsa. Ayrıca gideceğiniz șehir detaylarını gösteren harita uygulaması da indirebilirsiniz. Çoğunlukla Google Maps, bazı ülkelerde de Apple Maps daha iyi. İkisi de akıllı telefonunuzda olsun. Ayrıca bu haritaları çevrimdıșı da indirebilirsiniz.
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0002_88

Turları Dikkate Almamak

Turlar her zaman pahalı değildir. Eğer birkaç ülke görecekseniz (Orta Avrupa gibi) tur tercih edebilirsiniz. Çoğu firma biletleri önceden aldığından bazen sadece uçak veya otobüs fiyatına turu satın alabilirsiniz. Birden fazla yer görecekseniz mutlaka bilet fiyatlarını araștırın. Bazı ülkelerde otobüs çok pahalıdır. Sadece bu şehirler arasındaki transferler bile bir tur parasına çıkabilir. Avrupa'da birçok ülkede bagaj için de 2-5 Euro gibi bir ekstra ücret alınmaktadır.
Tur firmaları ve rehberler genelde parayı ekstra turlardan kazanır. Turla seyahat ettiğinizde ekstra tur satın almak yerine kendi imkanlarınızla gezmeniz daha avantajlıdır. Turda arkadaș edinip 4 kișilik bir grup olduğunuzda hem daha hızlı hareket eder, hem de ekstra turun en az yarı fiyatına göreceğiniz yeri görürsünüz. Tabi bunu rehberin gözüne sokmadan yapmanızı öneririm, ayıp sonuçta :)
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0001_99

Kredi Kartı vs. Nakit

İște yüzyıllardır cevaplamayan soru… Kredi kartı harcamalarınız;
- Alıșveriș yaptığınız veya,
- Hesap ekstresinin kesildiği
Günün kuruyla ekstrenize yansır. Eğer ekstre kesildiğinde yansımıyorsa kredi kartı ile alıșveriș yapmak daha avantajlıdır. Hem aldıklarınızı geç ödersiniz hem de bilmediğiniz bir ülke para üstünü almakla uğrașmazsınız. Kredi kartı ile yurtdıșında ATM’den para çekimi ise biraz zahmetli olabilir, zorda kalmadıkça denemeyin derim. Eğer zorunda kalırsanız da banka kartından çekmek daha mantıklıdır. Hatta arkadaş edinirseniz hesabı siz ödeyip onların parasını nakit olarak alabilirsiniz.
yurtdisina-cikarken-hata_0000s_0000_1010

Siparişleri Getirme

Popüler bir yere gidiyorsanız verilen siparișler artabilir. Bütçenizi zora düșürmemek için sipariși veren arkadașınızın kredi kartını alabilirsiniz. Veya tam tersi birine sipariș veriyorsanız kendi kredi kartınızı verebilirsiniz. Tabi güvendiğiniz bir arkadașınız olması önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir